Boka sérülései, 5 gyakori tévhit a boka sérülések kezelésével kapcsolatban

Bokaficam kezelése

boka sérülései

Leggyakrabban kosárlabdázás közben, valamint egyéb, főleg kontakt labdajátékok közben fordul elő, de hobbifutók között is gyakori, főleg, ha egyenetlen terepen futnak. A bokasérülés súlyossága változó A lábfej aláfordulása következtében létrejöhet az egyszerű rándulástól, húzódástól kezdve a szalag teljes szakadásáig bármilyen fokú sérülés. A külboka szalagok gyakrabban sérülnek, mint a belbokaszalag.

A bokaízület felépítése

Az egyszerű rándulások általában boka sérülései nap alatt gyógyulnak. Ilyen esetekben a legfontosabb boka sérülései csontok és ízületek mechanikai károsodása pihentetés, felpolcolás és jegelés a duzzanat keletkezésének megakadályozására, illetve csökkentésére, valamint az ízület rugalmas rögzítése, amire otthon a legalkalmasabb a rugalmas pólya, a fásli.

A súlyosabb sérülések következtében a szalag részlegesen, vagy teljesen elszakadhat.

  • Külboka sérülések és kezelésük lehetőségei * Gyógyhírek
  • Lehet-e gyógyítani a térdízület 2 fokos ízületi gyulladását
  • Mit nevezünk bokarándulásnak?
  • A bokaízület ragasztásainak 1 fokos károsodása
  • Alflutop gyógyszer ízületi fájdalmak kezelésére
  • Neurózis ízületi fájdalommal
  • A térd diéta kezelésének deformáló artrózisa

Ha a sérülést követően nem tudunk boka sérülései állni, fájdalmunk jelentős és a duzzanat gyorsan növekszik, boka sérülései érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, ahol egy RTG felvétel elkészítésével kizárható a csontsérülés, -törés. Ebben az esetben ugyanis mindenképpen rögzíteni, vagy, ha a törés instabil, illetve elmozdulással jár, akkor operálni kell a sérült ízületet.

Mi van akkor, ha a bokaszalag elszakad? A bokaszalag szakadásos sérüléseinek ellátási protokollja az utóbbi boka sérülései sokat változott.

boka sérülései

Régebben sokkal gyakrabban alkalmaztak műtéti kezelést az orvosok. A mai korszerű ellátás során első lépésben rögzítést javasolnak, majd néhány hét rögzítést követően a megfelelő gyógytornakezelés elkezdése a fontos. A rögzítés során elkezdődik a szalagok hegesedése, majd, amikor ez néhány hetet követően megfelelően erős lesz, megszűnik, vagy boka sérülései jelentősen csökken a duzzanat és a fájdalom, akkor kezdődhet a gyógytorna.

Ennek során a rögzítéstől elgyengült izmok visszaerősítése, valamint az úgynevezett dinamikus stabilizáló gyakorlatok megtanulása kiemelkedően fontos.

boka sérülései

Kisebb sérülésekkel is érdemes orvoshoz fordulni A fenti kezelési módszerrel a bokaszalag-sérülések jelentős hányada panaszmentesen gyógyul. Amennyiben ez elmarad, vagy a kezelés fontos részeit a sérült nem tartja be, akkor jóval magasabb boka sérülései marad instabil a bokaízület. Emiatt a sérült esetleg későbbiekben nem tud panaszmentesen sportolni, az állandó instabilitás-érzés miatt csökkenni fog a sportteljesítménye.

boka sérülései

Hosszabb boka sérülései pedig ez az ízület gyorsabb kopásához boka sérülései majd. A néhány százalékban megmaradt, korrekt konzervatív kezelés ellenére is instabil bokaízület műtéti kezeléssel hozható rendbe.

Mit nevezünk bokarándulásnak?

Amennyiben az első sérülés esetén a kezelést nem ennek a protokollnak megfelelően hajtják végre, akkor jóval magasabb számban fordul elő a későbbi, műtétet igénylő instabilitás. Tehát célszerű inkább a banálisabb sérülésekkel is a megfelelő orvoshoz fordulni, hogy a késői krónikus instabilitásos panaszokat a legjobb hatékonysággal elkerüljük!

A szerzőről Dr. Hidas Péter az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont szakkórházának munkatársa, ortopéd sebész, sportsebész szakorvos, sportrehabilitációs programvezető.

boka sérülései

Gerincgyógyászati szakrendelés előjegyzés alapján, várakozás nélkül! A Budai Egészségközpontban felkészült, megbízható szakemberek várják Önt.

boka sérülései

Fontos információk