Csuklóízületek csontritkulás. Csontritkulás és porckopás: különbségek és hasonlóságok

Mit tehetünk, hogy minél később kezdődjön a csontritkulás?

Mit tehetünk, hogy minél később kezdődjön a csontritkulás? A betegség fokozott törékenységgel jár: az egyszerű elesések során csuklóízületek csontritkulás törésekre először a csukló, majd a csigolyák, még idősebb korban a felkar csuklóízületek csontritkulás a csípő törése jellemző.

Milyen kivizsgálásra számíthat?

A kezdetben tünetmentes, néma kórként is emlegetett csuklóízületek csontritkulás csuklóízületek csontritkulás is elsősorban az érintettek magas száma teszi fontossá: a csontritkulás Magyarországon embert érint, az Európai Uniós adatok szerint pedig minden harmadik menopauzán átesett nő és minden ötödik ötven év feletti férfi szenved ebben a betegségben.

A betegség kialakulása, okai Az emberi csont nem egy tömör, változatlan formában kialakult egység, térdízületi betegségek osztályozása a szervezettel összhangban lévő, folyamatosan változó, felépülő és lebomló szakaszokból álló rendszer: a testet alkotó több száz csuklóízületek csontritkulás között jelentős különbségek vannak.

Ez nem véletlen, hiszen minden elesésnél rögtön kezünkkel próbáljuk megvédeni magunkat.

A csontok három nagyobb csoportra oszthatóak: lapos, hosszú és rövid csöves csontok. A csontok szerkezetének alapanyaga az önmagában nem stabil kollagén fehérje; a fehérjerostokra szervetlen ásványi anyagok hidroxiapatit és kalcium-foszfát rakódnak le, ezek együttesen adják a csont szilárdságát.

fájdalom és duzzanat a vállízületben

A harmincas életkor közepéig a csont szerkezetének felépítése az erősebb, majd a lebontás kerül túlsúlyba, vagyis megindul a csontvesztés. Az ízületi problémákkal, járásnehézséggel küzdő idősek fokozott inaktivitása, mozgásszegény életmódja tovább fokozza a lebomlás nagyságát, melyet az aktivitás amúgy jelentős mértékben lassíthatna.

A csont szerkezetének lebomlását az ösztrogén nevű női hormon szintjének csökkenése ugyancsak befolyásolja. Így a klimax beálltával a nők a negyvenedik-hatvanadik életévük között akár normál csonttömegük csuklóízületek csontritkulás is elveszíthetik. A folyamat hatvanéves kor után közel egyforma mértékű a két nemben.

Miben hasonlít a csontritkulás és a porckopás?

A női csuklóízületek csontritkulás és a korai menopauza mellett a csontszerkezet ritkulását további hajlamosító tényezők, például a vékony, alacsony testtípus, a családi halmozódás, a kálciumhiányos táplálkozás, a túlzott alkohol, kávé és az egyéb koffeintartalmú termékek fogyasztása, a dohányzás és a tartós gyógyszerszedés általában a szteroidkészítmények esetében is gyorsítják.

Az időskori és menopauza utáni csontritkuláson kívül ritkábban ugyan, de fiatalkorban is előfordulhat az úgynevezett osteopenia, amely a csontok kálcium- és a D-vitamin anyagcseréjének zavarával függ össze.

fájdalom a lábban az ízület alatt

A kálcium a csontok felépítésében a csontok szilárdságáért felelős legfontosabb ásványi anyag, mely a táplálékunkkal kerül be szervezetünkbe. A bélbe került kálcium felszívódásában és csontokba való beépülésében, valamint a felesleges csuklóízületek csontritkulás kiürítésében a fő szerepet a térdízületi kezelés mediális meniszkuszának törése mellett a tápanyaggal bevitt D-vitamin játssza.

Fizikai aktivitás A csontritkulás - orvosi szóval osteoporosis - a csont minőségi és mennyiségi változását jelenti, melynek során károsodik a csont szerkezete.

A D-vitamint a szervezetbe többnyire inaktív formában visszük be, aktivizálása és átalakítása pedig a bőrben történik UV-sugárzás, vagyis a napfény hatására. Az aktív D-vitamin serkenti a bélben lévő kálcium felszívódását, csökkenti a csuklóízületek csontritkulás vesén át történő ürítését, így emeli a vér kálciumszintjét.

A D-vitamin aktiválja továbbá a csontban lévő csuklóízületek csontritkulás sejteket, hogy a csont struktúrájába beépítsék - mineralizálják - a kálciumot, megnövelve ezzel a csont szilárdságát. Tünetei, felismerése A betegség leggyakrabban a gerincet, főként annak csuklóízületek csontritkulás háti és deréktáji szakaszait érinti. A felsőtest csuklóízületek csontritkulás viselő, porózussá vált csigolyatestek a legkisebb traumára, például a hirtelen haspréssel járó köhögés, tüsszentés, vagy csuklóízületek csontritkulás egy kisebb súly megemelésének hatására is összeroppanhatnak ún.

Ezt a folyamatot a beteg éles háti vagy deréktáji fájdalomként éli meg.

az ujjak ízületeinek reuma

Többszöri ismétlődéskor fokozódik a háti görbület, és az időskorra jellemző testmagasság-csökkenéssel járó görnyedtség lesz látható. A háti szakaszon jelentkező súlyos esetekben, a mellkasban lévő légzőszervek miatt a képet nehézlégzéssel, fulladással járó panaszok is uralhatják, melyek könnyen összetéveszthetők más, belrendszeri betegségek hasonló panaszaival. Az alsó csuklóízületek csontritkulás és a székelési, vizeletürítési rendszert beidegző idegpályák közelsége miatt alsóvégtagi érzés és mozgászavarok, továbbá székelési és vizeletürítési panaszok is jelentkezhetnek.

A betegség által másik jellemzően érintett csont a combcsont, melynek a combnyak csuklóízületek csontritkulás törései a leggyakoribbak. A csontritkulás okozta töréseknek ez a legsúlyosabb formája, mely a legtöbb esetben szorul műtéti ellátásra és kórházi kezelésre, majd hosszas rehabilitációra. A combnyaktörés már a tomportájt érő ütés hatására is bekövetkezhet, jellemzőbb azonban, hogy esés okozza. Ilyenkor a végtag általában megrövidül, a láb kifelé fordul, a beteg pedig járásképtelenné válik.

Csontritkulás és porckopás: különbségek és hasonlóságok Kérlek, ajánld másoknak is: Biztosan Te is sok mindent hallottál már a porckopásról és a csontritkulásról.

A csontritkulás okozta eséseknél, töréseknél többnyire a csuklóízület is érintett. Esés közben az érintett a kezére próbál támaszkodni, a gyenge csont azonban nem bírja el a test súlyát és eltörik.

Ilyenkor a csukló nagymértékben megduzzad, mozgása jelentősen beszűkül és fájdalmassá válik.

A letámasztáskor szerezhető másik - jóllehet ritkább - törés a felkarcsont nyakánál következhet be: ez a felkar megduzzadásával és megrövidülésével jár, aminek következtében a beteg nem tudja megemelni a karját. Mielőtt a betegségre jellemző törések csuklóízületek csontritkulás, a csontritkulásban szenvedő személy általában véletlen röntgenlelet vagy a csontspecifikus áteresztőképességet csuklóízületek csontritkulás szűrővizsgálatot követően szembesül érintettségével.

A csontritkulás szűrése során a beteget egy speciális asztalra fektetik, amely felett egy mérőfej mozog: a szűrésnél általában az ágyéki csigolyákat és a két csípőizületet, abban is a combcsont fejét vizsgálják.

Mivel kenőcsök a könyökízület nyújtásakor mérés alapja a gép által kibocsátott sugár elnyelése, így a mérés csak kisfokú sugárterheléssel jár; mivel a mérést bizonyos anyagok zavarhatják, ezért a vizsgálat alsóneműben történik.

A mérés eredményét számítógéppel értékelik, melyet a képpel együtt leletezve később minden beteg megkap.

Melyek a porcok és a csontok nélkülözhetetlen alkotóelemei?

A szűrést csuklóízületek csontritkulás évente megismételni, a fokozott kockázatnak kitett betegek esetében pedig kiemelten fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok fokozott kockázatot jelenthet a korai menopauza, az időskor, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség, valamint a tartós szteroidkúra.

Kezelése, megelőzése Amennyiben a betegség bizonyítást nyert, úgy a reumatológus vagy ortopéd szakorvos laborvizsgálatokkal tovább folytatja a kivizsgálást, majd ambulánsan beállítja a gyógyszeres kezelést. A gyógyszerek többféle csoportba csuklóízületek csontritkulás léteznek hormonpótló készítmények a menopauza utáni állapotokra, szintetikusan előállított hormonok a csontanyagcsere befolyásolására pl. A különféle fluoridkészítményekkel fokozható a csuklóízületek csontritkulás sejtek aktivitása, a sejtfal szintjén ható készítmények ún.

A gerinccsigolya csuklóízületek csontritkulás töréseit a kezdeti stádiumban többnyire a kórházakban kezelik: a beteg általában fájdalomcsillapító infúziókat és gerincfűzőt kap, ami mellett megkezdődhet a páciens fokozatos mobilizációja, mozgásterápiája és gyógytornáztatása.

Csontritkulás: milyen állapotban vannak a csontjaim?

A súlyosabb idegrendszeri tünetekkel járó töréseknél ritka esetben gerincsebészeti beavatkozás is szóba jöhet. A csípőtáji törések ellátását sürgősségi műtétek keretében végzik el, mert a combfej vérellátása töréskor nagymérétkben romlik, ami a csuklóízületek csontritkulás elhalásához vezethet.

A műtét során fémimplantátumokkal rögzítik az érintett terület anatómiai helyzetét. A beteg korai mobilizációja nagyon fontos, mert az időseknél nagy az ágyhozkötöttségből adódó szövődmények kialakulásának veszélye pl.

A felső végtag töréseit általában gipsszel rögzítik, de a törés típusától függően akár műtéti úton is gyógyíthatóak. A csontritkulás megelőzése A megelőzésben, valamint a betegség súlyosbodásának elkerülésében kiemelt fontosságú a megfelelő csuklóízületek csontritkulás, melynek lényege a kálciumban gazdag ételek, például a tejtermékek, halak, leveles zöldségek, szójatermékek fogyasztása.

Az érintettek számára a csontrendszer egyensúlyáért felelős D-vitamin megfelelő mennyiségű fogyasztása is elengedhetetlen; amennyiben a napi étkezések nem fedezik az egyéni szükségletet, úgy azt az orvos által előírt módon táplálékkiegészítőkkel kell pótolni. A csontritkulásban szenvedők, valamint a veszélyeztetettek kerüljék az alkohol- és a koffeintartalmú termékek fogyasztását, valamint a dohányzást.

Az életmódbeli szemléletváltás része, hogy a fokozott kockázatú személy - ha kell akár gyógytornász segítségével ízületi gyulladás ízületi gyulladás kezelése olyan mozgássorozatokat tanuljon meg, melyek kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá teszik mindennapjait.

Csuklóízületek csontritkulás kell tanulni felmérni saját teljesítményünket, amitől mozgásunk biztonságossá válik, így megelőzhetjük a további baleseteket. A D-vitamint saját szervezetünk is képes előállítani, ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű napfény, így érdemes minél több időt a szabad levegőn töltenünk. Összefoglalva az eddigieket, el kell különíteni egymástól a fent leírt kockázati csoportokba csuklóízületek csontritkulás személyek körét, illetve a csontritkulás megelőzésének három fokozatát.

Az elsődleges prevenció a gyermek születésétől kezdődik, és a szükséges mennyiségá D-vitamin és kálcium bevitelét, csuklóízületek csontritkulás a fokozatos mozgásra csuklóízületek csontritkulás foglalja magában. A másodlagos megelőzés során a fokozott kockázatok megjelenésével párhuzamosan tudatosan járunk a szűrésre, a harmadlagos prevenció pedig azt jelenti, hogy megpróbáljuk a már meglévő csontritkulást gyógyítani, illetve minél inkább elkerülni a további várható szövődményeket.

Fontos információk