Gyulladáscsökkentő fogkrémek

gyulladáscsökkentő fogkrémek

A nagy fogkrémhatározó (az egyes fogkrémek szájhigiéniai és egyéb hatásai)

A nagy fogkrémhatározó az egyes fogkrémek szájhigiéniai és egyéb hatásai PM olvasás 25 percig Oszd meg A boltok polcai rogyásig vannak pakolva a legkülönbözőbb fogkrémmárkák termékeivel.

Már az is órákba telne, ha mindegyiket egyenként a kezünkbe véve gyulladáscsökkentő fogkrémek meg, pontosan mit is ígér az adott fogkrém. És akkor még közel sem járunk ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra ideális gyulladáscsökkentő fogkrémek, csupán a felszínt kapargattuk meg egy kicsit. A csomagolások és a reklámok lényegében mind ugyanazt állítják saját termékeikről: keresve sem találhat ennél jobb fogkrémet, és persze a legtöbb fogorvos éppen azt a márkát gyulladáscsökkentő fogkrémek típust ajánlja.

Mi az igazság? És ha igen, melyik az? Az igazság az, hogy akárcsak a fogkefék és egyéb fogápolási termékek esetében, a fogkrémekkel kapcsolatban is igaznak bizonyul az állítás, miszerint ahány fog- és szájtípus, annyi gyulladáscsökkentő fogkrémek fogkrém. A megfelelő kiválasztásához figyelembe kell vennünk, hogy milyen fog- és ínytípuson használjuk majd, illetve azt is, hogy egyáltalán milyen céllal. A tökéletes fogkrémet kiválasztani nehéz feladat, ám gyulladáscsökkentő fogkrémek sem lehetetlen.

A segítséget pedig ebben a cikkben igyekszünk összefoglalni. Részletesen bemutatjuk, milyen fogkrémek kaphatók a hazai piacon, és ezek közül melyek azok, amelyekben teljes mértékben megbízhatunk. Kitérünk arra is, hogy a különböző típusú fogakra milyen fogkrémeket érdemes használni. Lesz szó az egyes fogpaszták funkcióiról, továbbá arról is, hogy helyettesíthető, illetve kiegészíthető-e gyulladáscsökkentő fogkrémek házi megoldással a bolti fogkrémek használata.

Az sem példa nélküli, hogy valaki egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán használ fogkrémet. Egy korábbi felméréséből kiderülhogy a magyar lakosság átlagosan évi 3,8 tubus fogkrémet használ el, tehát negyedévente 0,ot, míg az ideális arány a havi gyulladáscsökkentő fogkrémek tubus lenne. Azt a legtöbben tudják, hogy a fogkrém gyulladáscsökkentő fogkrémek célt szolgál.

De mit jelent ez pontosan? Hogyan ápolja a fogakat? A fogkrém legfontosabb szerepe, hogy elősegítse a fogakon található plakk, vagy más néven lepedék eltávolítását, illetve megszüntesse a fogkefe sörtéi által okozott kellemetlen érzést fogmosás közben. Az egyes fogkrémekben ráadásul számos olyan anyag található, amelyek gyógyhatással vannak az ínyre és fogakra.

Az, hogy ilyen sokféle hatású fogkrém található a piacon, azt is jelenti, hogy egy laikus számára valóban nem egyszerű a döntés. Fontos: Annak érdekében tehát, hogy jó döntést hozzunk, érdemes megkérdezni fogorvosunk véleményét is, aki szakszerű tanácsokkal láthat el minket a fogak és az íny állapotát, valamint számos egyéb kritériumot figyelembe véve. Milyen anyagot tartalmaznak a fogkrémek? Bár számos különféle típusú fogkrémmel találkozhatunk a boltokban, van néhány olyan összetevő, amely szinte minden pasztában megtalálható: lepedék és elszíneződések eltávolítását segítő abrazív vagyis koptató anyagok, szintén a lepedék feloldását végző különféle oldóanyagok, habzást előidéző úgynevezett felületaktív anyagok SLSstabilizáló és kötőanyagok, amelyek a fogkrém állagát határozzák meg, ízesítő és illatanyagok, melyek pedig értelemszerűen a fogkrém ízéért felelnek.

Az ezen felül hozzáadott kémiai anyagok, illetve gyógyszeres készítmények pedig azt határozzák meg, hogy az adott fogkrém milyen egyéb problémára szuvasodás, ínyvérzés, rossz lehelet stb.

Termékszemle fogínybetegségekre

Az egyik ilyen anyag a hidroxiapatit, amelyet a szájsebészetben csontpótlásra használnak. Erre azért alkalmas, mert hasonló kémiai szerkezettel bír, mint a természetes csontok, így fogkrémek alkotóanyagaként alkalmas a fogak megerősítésére is.

Szintetikus hidroxiapatitot elsőként a NASA állított elő azért, hogy az asztronautáknál tapasztalható fog- és ínysorvadást kezeljék a segítségével nullgravitációs környezetben. Előállításának módját a piaci szektor később egyenesen gyulladáscsökkentő fogkrémek űrhivataltól vette át. Az első ilyen nano-hidroxiapatitot gyulladáscsökkentő fogkrémek, fogzománc-erősítő fogkrémet Japánban, ban mutatták be - azóta a szigetországban szinte már kötelező alkotóanyaga a fogszuvasodás-megelőző készítményeknek.

Szintén fontos eleme a legtöbb fogkrémnek a fluorid, amely a szájban található baktériumok sejtjeit életben tartó enzimek hatását gátoljaígy segíti a lepedék kialakulásának megelőzését, tehát megelőzi a fogszuvasodástvalamint óvja is a fogzománcot. A kalcium szintén megtalálható a fogkrémekben, fontos a szerepe a csontok egészségének megőrzésében, de a fogzománc újjáépítésében is.

csípőfájás az ízület alatt

Most pedig vegyük sorra, milyen típusú fogkrémekkel találkozhatunk a polcokon. Elsőre talán meglepőnek tűnhet, de összesen 6 különböző fogkrémtípust különböztethetünk meg, annak alapján, hogy milyen szájhigiéniai problémára kínál megoldást. Bár ezzel kapcsolatban vannak viták, hogy pontosan hová helyezzük a határt az egyes hatásmechanizmusok gyulladáscsökkentő fogkrémek, de ez a közelítőérték viszonylag pontos.

Létezik fogfehérítő, fluormentes, a fogkő kialakulásának megelőzését segítő vagy fogínyvérzés elleni fogkrém, illetve olyan is, amely a fogzománc regenerálódásáért felel. Van tipikusan a rossz lehelet ellen kifejlesztett fogkrém, ahogyan a kizárólag természetes anyagokból és gyógynövényekből álló készítmények is megtalálhatók a boltok polcain.

Lacalut Aktív Fogkrém

De melyik típusra mi jellemző? Mire kell figyelnünk, mielőtt gyulladáscsökkentő fogkrémek egyiket megvásárolnánk? Egyáltalán milyen fogakra ajánlott a használatuk? Fogfehérítő fogkrém Mindenki fehér fogsorra vágyik, de sajnos nem adatik meg mindenkinek. Az, hogy valakinek mennyire fehérek a fogai, számtalan dolog függvénye.

Az étkezési és egyéb életmódbeli szokások természetesen rengeteget nyomnak a latba, de bizony genetikai okok is megbújhatnak a könnyebben sárguló, fogak mögött. Az évek során azonban kvázi társadalmi elvárás lett a fehér fog — és akár azt is mondhatnánk, a hibátlan fogsor már szinte státusszimbólum. A plakátokról gyönyörű fehér fogak csillognak le ránk, ahogyan a mozivászonról is, de a mindennapi életben is egyre gyakrabban találkozhatunk ápolt fogsorral.

A jó hír az, hogy azok számára is van remény, akiknek jelenleg nem fehér gyulladáscsökkentő fogkrémek fogsoruk. Számukra több fogfehérítő megoldás is könnyedén gyulladáscsökkentő fogkrémek.

Pro tipp: Ilyen például az orvosi fogfehérítés, illetve a fehérítő hatású fogkrémek és egyéb megoldások. Az egyéb megoldások között jellemzően fogfehérítő hatású szájvizeket, fehérítő matricákat, tollakat és ecseteket értünk.

Antal Vali - Káros hatóanyagok a fogkrémben

A fogfehérítő szájvizek azért is bizonyulnak hasznosnak, mert egyfelől növelik a hasonló céllal készített fogkrémek fehérítőhatását, másfelől pedig növelik a szájüreg tisztításának hatékonyságát is. A fehérítő csíkok ma már a legtöbb drogéria polcain megtalálhatóak, de meg kell jegyeznünk, hogy a rendelői szerekhez képest ezek alacsonyabb gyulladáscsökkentő fogkrémek termékek.

Emellett káros hatásaik is lehetnek, gyulladáscsökkentő fogkrémek több vizsgálat is alátámasztja, többek között egy, amelyet idén az Amerikai Biokémiai és Molekuláris Biológiai Társaság éves ülésén mutattak be, miszerint a hasonló termékek a felszín alatt károsíthatják a fogak szerkezetét Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy fogfehérítés közben nem ihatunk és nem ehetünk.

A fogkrém tisztító hatásánál fogva alkalmas a festékek lerakódásának megakadályozására a fogak felszínein, valamint szerepet kell, hogy játsszon az ínygyulladás megelőzésében, illetve a már fennálló gyulladás csökkentésében. Nem elhanyagolható a fogkrémek kozmetikai, valamint - íze és illata révén - közérzetjavító hatása sem. A fogkrém a fogkefe mechanikai tisztító hatását segíti elő.

gyulladáscsökkentő fogkrémek Léteznek persze házi praktikák is fogfehérítésre: ezeket a cikk egy külön fejezetében tárgyaljuk részletesen. Az tény, hogy a legegyszerűbb, legkíméletesebb és egyben leginkább költséghatékony megoldást a fogfehérítő fogkrémek jelentik. Ezeknek is több típusát különböztetjük meg. Vannak olyanok, amelyeket a hagyományos fogkrémek mellett, és olyan is, amelyeket azok helyett kell alkalmaznunk. Ráadásul nem is kell messzire mennünk, ha fogfehérítő fogkrémet akarunk beszerezni, ezek ugyanis a drogériák és gyógyszertárak kínálatában egyaránt megtalálhatóak.

Fontos: Azt azonban mindenképpen tudni kell ezekről a pasztákról, hogy alapvetően nem változtatják meg a fog eredeti színét - csupán megtisztítják azokat a lepedék okozta elszíneződésektől.

Nagyon fontos, hogy gyerekek számára nem ajánlott a fehérítő hatású fogkrémek használata, az ő fogzománcuk ugyanis még túlságosan puha, gyulladáscsökkentő fogkrémek a fogkrém könnyedén felsértheti azt. Adott a kérdés: mire kell kiemelten figyelni, amikor fehérítő hatású fogkrémet választunk? A fluoridszám lehet az egyik indikátor, ugyanakkor gyulladáscsökkentő fogkrémek kell jegyeznünk azt is, hogy nem minden fehírő fogkrémben találunk fluoridot.

Egy jó fehérítő fogkrém ppm parts per million, az illető komponens mennyisége a rendszer millió egységében fluoridot tartalmaz.

térdízület könny fájdalom

Ne feledd: Ezért is kockázatos a fehérítő fogpaszták használata gyerekek számára, hiszen egy hat éven aluli gyermek számára ppm flouridtartalom, egy hat éven felüli számára pedig az ppm körüli fluoridtartalom az ideális. Egy másik fontos tényező, amire érdemes odafigyelnünk, az egyes anyagok napi beviteli aránya.

Az ilyen fogkrémek ugyanis apró, érdes gyulladáscsökkentő fogkrémek is tartalmaznak, ezekhez pedig a gyártók mind konkrét napi beviteli RDA, azaz Recommended Dietary Allowance értéket rendelnek.

Szakértői vélemények szerint a gyenge térd RDA-értéke maximum mg lehet.

Specializált webshopunkban a legjobb minőségű, válogatott termékeket és készítményeket kínáljuk a fogak és az íny ápolásához. Minden kedves vásárlónk ajándékba kap rendelésenként db egyszer használatos orvosi szájmaszkot.

Természetesen fontos szempont az is, hogy amikor fogkrémet vásárolunk, mindenképpen olyat válasszunk, amely megfelelt a klinikai teszteknek. Fluoridmentes fogkrém Optimális esetben napi rendszerességgel, legalább egyszer használunk fogkrémet. Így igazán érdemes alaposan átgondolni, milyen anyagtartalmú fogkrémet veszünk a szánkba. A szájnyálkahártya körülbelül 1 perc alatt képes felszívni a különféle anyagokat, amelyek a gyulladáscsökkentő fogkrémek találhatók.

a test csontok és ízületek fájnak

Ráadásul az így a szervezetbe került anyagok a májat megkerülve jutnak a véráramba. A fluorid hatásait illetően sok kérdés merült fel az gyulladáscsökkentő fogkrémek évtizedekben, a szakemberek azonban még ma is a fluoridos fogkrémek használatát javasolják, jótékony hatásai miatt - amelyeket mellesleg elsősorban helyileg képes kifejteni, így például az ivóvízben található fluorid kisebb hatással van ránk, mint gondolnánk. Megjegyzendő az is, hogy a fogkrémekben található fluoridkoncentrációt törvényileg szabályozzák, tehát attól sem kell tartani, hogy túlságosan sok kerülne a szervezetünkbe.

Gyulladáscsökkentő fogkrémek kutatás szerint a magas fluorid-koncentráció negatív hatással lehet az IQ-szintre isezek az eredmények azonban egyelőre még nem számítanak gyulladáscsökkentő fogkrémek elfogadottnak. A vizsgálatokkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a már esetlegesen káros koncentráció messze nagyobb, mint ami a nyugati világban az ivóvízben előfordul, és ezeket jellemzően olyan helyeken mérték, ahol a közműrendszerrel, az ivóvízzel egyébként is komoly problémák akadnak, így Iránban, Kínában és Indiában.

Tehát: a kifejezetten magas fluorid-koncentrációnak lehetnek negatív hatásai, emiatt azonban az átlagos európai vagy amerikai fogyasztónak egyáltalán nem kell aggódnia. Egyéb potenciálisan káros összetevők Nem a fluor az egyetlen anyag, amelyre érdemes figyelnünk. Az SLS nátrium-lauril-szulfát szintén az egyes fogkrémek összetevője, erős tisztítóereje miatt. Ahogyan arról már a fentiekben is írtunk, a fogkrém lényegében az SLS miatt habzik. A legnagyobb probléma ezzel a szerrel, hogy maró hatása miatt kikezdi a bőrfelületet, így a különféle méreganyagok könnyebben jutnak be a szervezetünkbe — egészen pontosan a véráramba.

Ezenfelül lassítja a sebgyógyulást és az afták kialakulásában is gyulladáscsökkentő fogkrémek szerepe van.

Itt sem arról van szó persze, hogy az anyag szó szerint szétmarná a szánkat, aligha engedélyeznék fogkrémekben a használatát, az egyébként észre sem vehető roncsoló hatása azonban éppen elég lehet némi kellemetlenség okozásához, ha nem figyelünk a mennyiségekre.

De a felsorolás még korántsem ért véget. A hagyományos fogkrémekben található ugyanis egy PEG polietilén-glikol nevű emulgeáló szer is. A tanulmányok szerint a PEG-nek önmagában nincsenek káros hatásai a szervezetre, bár megjegyzendő, hogy hatását a gyermekekre nem vizsgálták kimerítően.

  1. Fájdalom ízületi fájdalma az összes ízületben
  2. Csontritkulás ízületi kezelés céljából
  3. A 4 legjobb fogkrém ínyvérzés ellen - Egészség | Femina

Előállításának módjától függően azonban tartalmazhat nagyobb mennyiségű etilén-oxidot, amely bizonyítottan rákkeltő anyagilletve 1,4-dioxánt, amely potenciálisan rákkeltő.

Fontos: A legtöbb fogkrém esetén természetesen ettől nem kell tartanunk: ez jellemzően az olcsóbb, nem gyulladáscsökkentő fogkrémek, klinikailag nem tesztelt termékeknél fordulhat elő.

És végül még egy összetevő, gyulladáscsökkentő fogkrémek káros hatással lehet az egészségünkre: a parabén. Ezt az anyagot leginkább tartósítószerként használják. A probléma, hogy túlságosan magas koncentrációban káros hatással lehetnek a hormonrendszerre, befolyásolva az ösztrogéntermeléstígy pedig közvetetten rákkeltő hatásuk is lehet a túlságosan magas ösztrogénszint növeli ugyanis a mellrák kockázatát. A jó hír, hogy a neves gyártók már szinte kivétel nélkül megszabadultak tőle, az olcsóbb termékekben azonban még a mai napig megtalálható ez az anyag.

Érdemes tehát alaposan ellenőrizni, hogy ezen anyagok közül szerepel-e bármelyik is a fogkrémünk összetevőinek listáján. És amennyiben igen, úgy erősen javasolt lecserélni azt egy olyanra, amely mentes ezektől a káros anyagoktól.

parodontax és Corsodyl – GYIK

Fogkő elleni fogkrém Sokan nem is tudják, de az egyik leggyakoribb szájhigiéniai probléma a fogkő, amelynek gyulladáscsökkentő fogkrémek akár ínygyulladás is lehet, de felelős lehet a rossz leheletért, gyulladáscsökkentő fogkrémek az elszíneződött fogakért is. Ne feledd: A fogkő úgy alakul ki a szájban, hogy az étkezés utáni savas közegben szaporodó baktériumok lepedéket képeznek a fogakon, amelyekből idővel ha nem távolítjuk el őket fogkő képződik.

Ezért is érdemes olyan fogkefét használni, amely hatékonyan távolítja el a fogról a lepedéket. A fogkövet, ízületek fáj, hogy mi az ízületi gyulladás kialakulása után, már csak fogorvos tudja eltávolítani, így a megelőzés kulcsfontosságú - ebben játszanak szerepet a fogkrémek.

Ennek érdekében ajánlott antibakteriális fogkrémet használni, amely megtámadja és hatékonyan semmisíti meg a szájüregben a fogakra telepedő baktériumokat.

Kialakulásának megelőzésében nagy szerepet játszik a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogkő-eltávolítás. Ezek fontosságáról már írtunk korábban. Most olyan termékeket mutatunk be, amivel megelőzhetjük a problémát, illetve a már meglévő károsodásokat orvosolhatjuk.

A fogkő kialakulásának megelőzésében segíthet továbbá a fogselyem, illetve a cukormentes rágógumi is. Előbbi a lepedékeket távolítja el hatékonyan, utóbbi pedig az étkezés utáni savas közeget semlegesíti a szájban. Ráadásul érdemes komolyan venni gyulladáscsökkentő fogkrémek a tünetet, mert az ínygyulladás első jele is lehet.

A fogínyvérzés megelőzhető rendszeres és alapos gyulladáscsökkentő fogkrémek. Ha azonban már megtörtént a baj, használhatunk ínygyulladás és fogínyvérzés elleni fogkrémet.

Megjegyzés: Ezekben jellemzően klórhexidin, triklozán, gyógynövények és vitaminok találhatók. Ha tehát fogínyvérzést tapasztal, érdemes ilyen típusú fogkrémet vásárolnia. Meg kell ugyanakkor említenünk, hogy a klórhexidin tartalmú fogkrémek jellemzően rövid távon hasznosakhosszabb távon viszont szerepet játszhat a fogak elszíneződésében és a fogkőképződésben is.

Fogzománc-regeneráló fogkrém A fogzománcról érdemes tudni, hogy a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagát tartalmazó anyaga. Azonban ez korántsem jelenti azt, hogy ne kellene gyulladáscsökkentő fogkrémek külön is gondoskodnunk, ugyanis természetesen nem sérthetetlen ez sem.

Fontos információk