Hüvelykujj csontfájdalom. Mit is jelent pontosan a carpalis alagút szindróma?

Fájdalmas hüvelykujj | Nőklapja Egészség

Nyeregízületi artrózis Nyeregízületi artrózis Normál ízületben az ízfelszíneket porc borítja, mely lehetővé teszi azok fájdalmatlan, súrlódásmentes mozgását.

Amikor a porcboríték elkopik és a csontok egymáson súrlódnak, az ízület tönkremegy - arthrózisról beszélünk. A nyeregízület a második leggyakrabban érintett ízület, melyben a kézen ízületi kopás - arthrózis jelentkezik.

oszteokondrozis kezelése. gyógyszerek

A nyeregízületet egy kéztőcsont trapesium és a hüvelykujj kézközépcsontja alkotja. Az ízfelszínek alakja széles mozgásterjedelmet biztosít a hüvelykujj mozgásaihoz: hüvelykujj csontfájdalom, távolítás-közelítés, körkörös mozgások, a hüvelykujj többi ujjal való szembefordítása melyre csak az ember képesilletve ezek hüvelykujj csontfájdalom a csúcsfogás, kulcsfogás, nagyobb tárgyak megragadása stb.

artrózis kezelő kerékpár

Ki betegedhet meg? Hüvelykujj csontfájdalom 40 év hüvelykujj csontfájdalom kezdődik, a menopausa után.

súlyos ízületi fájdalom, különösen a vállon

Anatómiai, hormonális és biomechanikai okai lehetnek. Az ízületet érintő régebbi sérülések törés, ficam hajlamosíthatnak az arthrózis kialakulására.

Fájdalmas hüvelykujj | Nőklapja Egészség

Tünetek, jelek Az első tünetek a terheléskor fokozódó fájdalmak a hüvelykujj csontfájdalom csúcsfogáskor, markoláskor, a tárgyak hüvelykujj és mutatóujj közé fogásakor pl. A folyamat előrehaladtával már kisebb terhelés is panaszt okozhat.

1 fokos ízületi gyulladás

A csúcsfogás ereje csökken, és a hüvelykujj használatakor duzzanat jelentkezhet az ízület fölött. Az állapot romlásakor az ízület megnagyobbodhat, deformálódhat.

Ínhüvelygyulladás

Ebben a fázisban már a hüvelykujj mozgásai korlátozottakká válnak. Diagnózis A kéz igénybevételének, esetleges előzetes sérüléseinek ismerete támpontot adhat a diagnózis felállításában.

Ínhüvelygyulladás Ínhüvelygyulladás A kézen kialakuló ínhüvelygyulladás a leggyakoribb betegségek közé tartozik, mellyel  ortopédus szakorvoshoz  fordulunk. Ez azonban legtöbbször már akkor történik, amikor a végtag már alig mozgatható. Milyen tünetekre figyeljünk, hogy időben felismerjük és kezeltessük ezt a betegséget? Mi az az ínhüvelygyulladás? Az ínhüvelyek az inakat magukba foglaló alagútszerű képződmények, melyek feladata hüvelykujj csontfájdalom bennük található nyákszerű anyag révén az inak mozgásának súrlódásmentes biztosítása.

A hüvelykujj bázisánál, a nyeregízület feletti deformitás, duzzanat a hüvelykujj csontfájdalom tünet. Az ízület körüli nyomásérzékenység, a hüvelykujj tengelyirányú nyomásakor, csavarásakor fokozódó fájdalom jelzi az ízfelszínek közötti porc kopását, a csontok egymáson való súrlódását, mely a folyamat előrehaladtával az ízületi belhártya gyulladását provokálhatja.

a csípőízület 3 fokos posztraumás artrózisa

Korai stadiumban a hüvelykujj mozgásai teljesek. Súlyosabb stadiumban a mozgásterjedelem egyre csökken, különösen a hüvelykujj tenyértől való távolítása nehezített. Előrehaladott stadiumban a mozgások teljesen beszűkülnek, a hüvelykujjon tipusos deformitás alakul ki.

Kezelés Korai stadiumban a nyeregízületi arthrózis jól reagál a konzervatív nem műtéti kezelésre. A hüvelykujj és nyeregízület nyugalomba helyezése, rögzítése, fizikoterápia, gyulladáscsökkentők, az ízületbe hüvelykujj csontfájdalom szteroid injectiok javulást hozhatnak.

A kéz leggyakoribb betegségei

Későbbi stadiumban műtéti ellátás, nyeregízületi plasztika válhat szükségessé. Az ízületi plasztikának, az ízfelszínek pótlásának számos módozata ismert. A műtéti eljárást a folyamat súlyossági foka, a beteg fizikai aktivitása, foglalkozása, általános állapota szerint választják meg. Az Ön kezelőorvosa a lehetőségekről tájékoztatni fogja Önt.

  1. Soltész Annamária, általános orvos Alagút szindrómáknak nevezzük azon kórképeket, melyek során valamely ideg nyomás alá kerül az őt körülvevő egyes izmok, inak és csontos csatornák által.
  2. Hogyan lehet elkerülni az ízületi sérüléseket
  3. Ínhüvelygyulladás – a kézfájdalom leggyakoribb oka
  4. A jobb vállízület ízületi kezelése
  5. Váll fájdalom az ízület belsejében
  6. Ízületi gyulladás eltávolítása, mint
  7. Ízületi fájdalom könyökben és alkarban
  8. Nem mozog, fáj a hüvelykujja? Így kezelhető az ízületi gyulladás

Fontos információk