Carpal fájdalom

Dr. Osgyán Henrik kézsebész főorvos
  1. Carpalis alagút szindróma [Carpal tunnel syndrome CTS ] ebm Célok A carpalis alagút szindróma jeleként tartsuk számon a felsővégtagokat érintő tüneteket, így különösen az éjszakánként jelentkező fájdalmat és zsibbadást.
  2. Carpal tunnel szindróma Carpal tunnel szindróma A carpal tunnnel syndroma - vagy carpalis alagút szindróma - idegleszorítás a csukló területén.
  3. Carpal tunnel szindróma
  4. A kézízületek reuma tünetek kezelése
  5. Carpalis alagút-szindróma tünetei és kezelése - HáziPatika
  6. A csukló alagútszindrómája (carpal tunnel syndroma)
  7. Methods: A total of patients with symptoms of CTS, 70 with vitamin D deficiency and 61 without vitamin D deficiency, were included in the study.
  8. Az ízületek gyulladásának gyógyszere

Mi jelent az alagútszindróma kifejezés? Az alagútszindróma definíciója Alagútszindrómának azokat a kórképeket nevezzük, ahol a perifériás tehát nem a központi idegrendszerhez, carpal fájdalom a gerincvelőhöz, illetve az agyhoz tartozó idegek, illetve az ezeket kísérő erek valamilyen izmok, inak vagy carpal fájdalom által alkotott alagútban, résben húzódnak, ahol nyomás alá kerülnek.

Ezen hasadékok általában nem képesek tágulni, így ha valamilyen tényező gyulladás, vérömleny, ödéma, csontos deformáció, stb.

fájdalom a csípőízületben nyújtás után

Az alagútszindóma tünetei A nyomás alá került idegek jellegzetes neurológiai tüneteket okoznak — az éles fájdalomtól, az érzészavarokon, zsibbadáson át akár az izomgyengülésig. Carpal fájdalom a tünetek jellege függ attól, hogy milyen funkciójú az érintett ideg: érző- mozgató- vagy kevert érző és mozgató egyben. Jellemző lehet a csökkent verejtékelválasztás, amiért az idegek ú. Carpal fájdalom kevert idegek összenyomatása tehát igen változatos tüneteket produkálhat.

Dr. Osgyán Henrik kézsebész főorvos

Az alagútszindróma okai Az alagút beszűkülését sokféle tényező okozhatja: vérömleny, ganglion, hegszövet, krónikus gyulladás, anatómiai rendellenesség a normálistól eltérő formájú csont, rendellenes lefutású izom, stb. Némely esetben nem fedezhető fel semmilyen anatómiai eltérés, ezt spontán alagútszindrómának nevezzük. Mit kell tudni a csukló alagútszindrómájáról? Ez az alagútszindrómák leggyakrabban előforduló formája, melyet a csukló tenyéri oldalán található, ú.

A kéztőcsontok alkotta mélyedés, és a felettük húzódó erős kötőszövetes lemez ligamentum carpi carpal fájdalom közötti résben fut a nervus medianus elnevezésű ideg, valamint az ujjak hajlításáért felelős inak. A nervus medianus A nervus medianus kevert ideg, tehát érző- és mozgató ágai is vannak. Az érző ágak felelősek az első három ujj tenyéri oldalának, valamint ugyanezen három ujj kézháti körömpercének érzékeléséért — carpal fájdalom azért van jelentősége, mert carpal fájdalom tünetek ezeken a területeken fognak megjelenni.

A mozgató ágak a hüvelykpárna kisizmainak egy részét idegzik be például a hüvelykujj többi ujjal való szembefordításáért felelős izmocskákat. A csukló alagútszindrómájának kellemetlen tüneteiért ezen ideg tartós összenyomása felelős.

váll fájdalom pull-upok után

Érintett csoportok Bár a betegség régebben elsősorban az idősebbeket és a nőket érintette, manapság egyre több, számítógéppel dolgozó, munkaképes korú férfinál is diagnosztizálják a kórképet. Milyen tünetei vannak a csukló alagútszindrómájának?

Érző tünetek Kezdetben a legjellemzőbb tünet a kezek éjszakai, reggeli zsibbadása, merevsége.

Az éjszakai zsibbadás idővel gyakoribbá válik, majd megjelenik az égető carpal fájdalom, ami gyakran az alvást is lehetetlenné teszi. A zsibbadással összefüggő fájdalom, égő érzés az első három ujj legalább egyikében jelentkezik de nem feltétlenül mindegyikben. Később az ujjak érzéketlenné válhatnak, ami a kéz ügyetlenségét okozhatja.

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Szélsőséges esetben még az ujjakat érintő sérüléseket sem érzékeli a beteg, ami akár súlyos fertőzéshez is vezethet.

A kéz megmozgatása, lógatása átmenetileg enyhítheti a kínzó panaszokat, míg a csukló hosszantartó hajlítása vagy feszítése pl. Motoros tünetek A carpal fájdalom ágak tartós összenyomása a kis kézizmok sorvadását okozhatja, ami a hüvelykpárna szemmel is látható ellaposodását eredményezi.

Természetesen ilyen fokú elváltozás csak hosszabb idő alatt alakul ki. Diagnózis A diagnózis felállításában segíthet az ultrahangos vizsgálat, illetve az ideg carpal fájdalom sebességének mérése, ugyanis már a betegség korai szakaszában jelentősen lelassul az ingervezetés a nyomás alá került idegen.

A csukló alagútszindrómája (carpal tunnel syndroma)

Csak ezen az egy helyen károsodhat az ideg? Az ideg lefutása Carpal fájdalom nervus medianus a nyaki csigolyák közül kilépő ideggyökökből szedődik össze, majd végigfutva a felkar belső oldalán, át a könyökhajlaton, az alkar tenyéri oldalán keresztül jut a csuklóhoz, végül pedig az ujjakhoz.

A fentiekből következik, hogy a nyaki csigolyák meszesedése, elcsúszása, a köztük lévő porckorongok kitüremkedése szintén hasonló tüneteket okozhat.

Kevésbé gyakori, mégis gondolni kell rá, hogy az ideget a könyökhajlat alatt, az alkar tenyéri oldalán áthúzódó egyik izom musculus pronator teres nyomja össze. Hol van a probléma? A hatékony kezeléshez elengedhetetlen, hogy  a vizsgálat során  meghatározzuk az összenyomás pontos helyét. Erre utalhat az érzészavarok  kiterjedése: amennyiben az ideg a csuklónál magasabban kerül carpal fájdalom alá, a tenyér területére is kiterjed a fájdalom és a zsibbadás — az ideg egyik ága ramus palmaris ugyanis, mely a tenyér érző működéséért felel, még azelőtt kiválik, hogy az ideg belefutna a carpalis alagútba.

Gondos vizsgálattal természetesen a különböző carpal fájdalom elkülöníthetőek, és lehetővé válik a terápia pontos helyének és módjának kiválasztása.

Carpal tunnel szindróma Krónikus betegségek Előfordulás: A csuklótáji alagút szindróma az egyik leggyakrabban előforduló megbetegedés a kézsebészeti rendelésen.

Mi okozhatja a csukló carpal fájdalom A kórkép lényege tehát az, hogy ez a csontos-kötőszövetes hasadék, melynek falai nem tudnak tágulni, valamilyen okból jelentősen beszűkül, és belsejében megnő a nyomás. Ennek igen változatos okai lehetnek, többek között: a csukló megerőltető, vagy nem megfelelő helyzetben való használata — jellemzően foglalkozási ártalom formájában jelentkezik fodrászok, számítógéppel dolgozók, stb.

Double crush-szindróma Érdekességképpen megemlítenénk, hogy az újabb vizsgálatok szerint összefüggés van a nyaki gerinc kopásos elváltozásai és a csukló alagútszindrómájának kialakulása között.

Valószínűsíthető, hogy a nyak területén történő összenyomatás megzavarja az ideg belsejében található plazma áramlását, és ez megnöveli a csuklóban kialakuló alagútszindróma kockázatát.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy ezzel a jelenséggel állunk szemben erre utalhat a carpal fájdalom végzett felszabadító műtét eredménytelenségea terápiát ennek megfelelően kell megtervezni.

Mi a Carpalis alagút-szindróma?

Hogyan kezelhető a csukló alagútszindrómája? Konzervatív nem műtéti kezelés Ha valamilyen ismert alapbetegség áll a kórkép kialakulásának hátterében, akkor természetesen annak kezelése az elsődleges feladat. Enyhítheti a tüneteket a csukló éjszakai sínezése, ami biztosítja a csukló semleges helyzetét, ugyanis ilyenkor a legnagyobb a carpal fájdalom alagút átmérője. Igen hatásos módszer a csukló területén alkalmazott elasztikus  tapeami szintén felszabadítja kissé az adott területet.

fájdalom a lábak és a lábak ízületeiben

Előnye, hogy nem akadályozza a mozgást, és közös kezelés pektinnel napon át is fentmaradhat a bőrön.

Időnként helyileg szteroid injekciót is alkalmaznak, ám a szteroid adása sajnos sok mellékhatással járhat, illetve elég gyakori a betegség kiújulása. Ha kiderül, hogy az ideg a csukló felett is carpal fájdalom alá kerül, akkor különböző idegmobilizációs technikákkal javíthatunk a beteg állapotán. Műtéti ellátás Amennyiben a konzervatív nem műtéti kezelés hatástalan, általában felszabadító műtétre kerül sor.

Fontos információk